't Zwervertje

Dierbenodigdheden

 

Veel hondenliefhebbers kiezen ervoor om brokken aan hun hond te voeren. Dat is prima! Mits dit natuurlijk een hoogwaardige brok is, ook op dit gebied geldt goedkoop is duurkoop. In Nederland moeten alle brokken voldoen aan het Fediaf ricjtlijnen. Dit zegt echter weinig over de kwaliteit. De Fediaf richtlijnen bepalen alleen de minimale en maximale verhoudingen van grondstoffen, maar zeggen niets over de optimale verhoudingen en kwaliteit van deze grondstoffen.

Tegenwoordig zijn brokken in vele soorten, merken, varianten, smaken, kleuren, etc. verkrijgbaar:

Geperste brok. Een geperste brok is meestal in een ronde of dubbelronde vorm verkrijgbaar. Het productieproces is heel eenvoudig, meng de noodzakelijke ingredienten bij elkaar, verwarm deze en pers dit door een mal. Omdat het een relatief goedkoop productieproces is zijn deze brokken ook vaak wat goedkoper. Dit wil helemaal niet zeggen dat ze slechter zijn! Een geperste brok zal in water (of maagzuur) uiteen vallen, dit zorgt voor relatief weinig maagvulling wat vooral bij grote hondenrassen met diepe borstkas een voordeel kan zijn. Omdat een geperste brok op een lagere temperatuur wordt geproduceerd (ca. 70 - 80 °C) blijven veel waardevolle voedingsstoffen bewaard. Omdat de brok gemakkelijk uit elkaar valt hoeft een hond niet of nauwelijks te kauwen waardoor de kans op tandsteen wat groter is. Nadeel hiervan is dat er vaak in de zak een redelijke hoeveelheid verpulverde brokken te vinden zijn.


Korkante brok. Deze brokken worden gemaakt d.m.v. een extrusieproces. Hiervoor zijn dure ingewikkele machines nodig waardoor de brok vaak wat duurder is. Ook worden deze brokken bij een hogere temperatuur geproduceerd (ca. 120 - 140 °C). Om de daardoor verloren voedingsstoffen te compenseren worden deze brokken voorzien van een coating, dit maakt de brok ook geuriger en lekkerder. Er wordt vaker gesproken over het voorkomen van tandsteen door een krokante brok, dit is echter maar heel zelden het geval omdat de meeste honden de brokken nauwelijks kauwen en snel doorslikken. Een krokante brok zet na opname flink uit in de maag, vooral voor grote eters kan dit een voordeel zijn. is harder waardoor een hond.


Dinner. Een uitstervend soort voeding. Vaak bevat deze voeding naast brokjes allerlei geplette granen en groenten die na toevoeging van heet water erg lekker ruiken. Omdat door de beperkte ontsluiting van de geplette granen de voedingswaarde relatief laag is moet er veel gevoerd worden waardoor er vaak grote bergen ontlasting ontstaan.