't Zwervertje

Dierbenodigdheden

Zoals eerder aangegeven bevatten veel verschillende merken voer granen of bijproducten van graan.

Honden zijn echter maar beperkt in staat om graan te verteren, honden zijn van oudsher immers carnivoren. Uitermate belangrijk is dat de koolhydraten voldoende ontsloten zijn, dit gebeurt door verhitting. Een hond op brokvoeding zal meer poepen. (gemiddeld poept een gezonde hond 1 á 2 x per dag een stevige donkerbruine keutel)                                                                                                                

Let u er ook op dat granen van alles kan betekenen, bijvoorbeeld ook maïs,  tarwe of bieten e.d. Wanneer er bijvoorbeeld maïs of tarwe toegevoegd word aan een hondenbrok dan is het bijna in alle gevallen een overblijfsel van dit product (pulp), nadat het eerst is verwerkt voor een ander product voor menselijke consumptie. Het gros aan voedingswaarde die de oorspronkelijke granen bij zich droegen zitten er dus niet meer in!

Vaak leest u ook op de verpakking dat er rijst in verwerkt is. Op zich een goede en gezonde bron van veel voedingsstoffen. De rijst die in de meeste hondenbrokken word verwerkt is veelal de witte rijst of breukrijst. In witte rijst zit maar heel weinig voedingsstoffen en het afval van witte rijst is genaamd breukrijst. Kijkt u dus goed dat er niet alleen rijst op staat vermeld maar dat dit verduidelijkt is met bruine rijst. bruine rijst is namelijk een rijke natuurlijke bron van koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen in het bijzonder: riboflavine, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.

De Nederlandse wetgeving heeft bepaald dat de fabrikant als eerste moet vermelden wat er het meeste in zit. Let u er dus op wanneer dit begint met granen..

Sommige fabrikanten proberen deze regelgeving te omzeilen en gaan alles apart benoemen, bijvoorbeeld: vlees, maïsgluten, maïsmeel en plantaardige bijproducten. Je verwacht dan dat het hoofdbestanddeel vlees is omdat dit het eerste vermeld word. Lees er nog eens overheen dan valt ook u op dat het merendeel eigenlijk bestaat uit granen en plantaardige bijproducten.