't Zwervertje

Dierbenodigdheden


Een hond stamt af van de wolf. Maar dit betekend niet automatisch dat een hond alleen maar vlees moet eten. Ook de wolf krijgt veel meer binnen dan vlees alleen. Omdat ook ingewanden  etc. worden gegeten is het menu van de wolf veel gevarieerder dan veel mensen denken. Daarnaast zijn honden over een periode van ca. 10000 jaar geevolueerd, zij zijn beter in staat om koolhydraten te gebruiken als energiebron mits deze goed ontsloten zijn. 

Toch blijft vlees een erg goede basis voeding voor uw hond. Ook hierbij geldt dat het vlees dan van kwalitatief goede oorsprong moet komen (restanten van vlees geschikt voor menselijke consumptie) en op de juiste manier en in de juiste verhoudingen moet zijn samengesteld (vlees, bot, organen, vitaminen, mineralen).

Ook reageren veel honden goed op een bepaald aandeel koolhydraten (rijst, aardappel, granen) in de voeding. Daarnaast is het toevoegen van koolhydraten ook een erg diervriendelijke keuze, het is natuurlijk zo dat elke kilo vlees die onze hond eet, afkomstig is van een ander dier. Vervang een deel door koolhydraten en er hoeven minder dieren geslacht te worden. Ook zijn koolhydraten relatief goedkope energiebronnen zodat de voeding betaalbaar kan blijven. 

Enkele gangbare termen over vers vlees:

KVV, kant en klaar vers vlees. Door de producent samengesteld uit alle noodzakelijke stoffen, wanneer dit de term compleet bevat is er sprake van een voeding waar een hond langdurig goed op kan bestaan zonder dat aanvullende voeding noodzakelijk is.

BARF, bones and raw food of biologically agreeable raw food. Hierin bestaan meerdere stromingen. In elk geval betekend dit het zelf samenstellen van de voeding voor uw hond met alle noodzakelijke stoffen zoals vlees, bot, organen, vitaminen en mineralen. Naar mijn mening alleen weggelegd voor de hondenliefhebbers die zich hier echt in willen verdiepen en veel tijd kunnen/willen besteden aan zorg voor de juiste samenstelling en bereiding. Een hele goede voorbereiding en kennis is hierbij een must!

Wanneer u besluit om vers vlees te gaan voeren vind u op de volgende pagina meer informatie.