't Zwervertje

Dierbenodigdheden


 Hoeveel rauw vlees moet u voeren?


Een goed dieet van vlees bestaat uit ongeveer: 55% spiervlees, 15% botten, 15% organen en 15% groenten.

U kunt het dieet zelf samenstellen, maar het is vaak een hele zoektocht naar goed en betaalbaar vlees. Daarom is er kant en klare rauwe diepvriesvoeding te verkrijgen. Hier zit alles in en er hoeft niets meer toegevoegd te worden.

Hoe gaat u over op vers vlees?

Wanneer uw hond bekend is met vers vlees en dit recent regelmatig heeft gekregen kunt u in 1 x overschakelen. 

Heeft uw hond nog geen ervaring met vers vlees dan is het zeer aan te raden om dit de eerste dagen eerst kort te koken. Na enkele dagen kunt u het vlees vers in de bak doen en met wat kokend water overgieten. Als ook dit een dag of 3 is gedaan kunt u het verse vlees gewoon voeren.

Het komt geregeld voor dat een hond moet leren om vers vlees te eten, in sommige gevallen lusten ze het de eerste keer niet. Laat de hond in dat geval enkele dagen wennen door een beetje vers vlees door de brokken te mengen. 

De eerste periode moet een dier vaak wennen aan andere voeding, de hond kan last hebben van een vuile neus, ogen of zelfs diarree; dit is een teken dat het lichaam zich ontdoet van gifstoffen. In vrijwel alle gevallen verdwijnt dit na enkele dagen. Na een langere periode zijn er legio voordelen van vers vlees, zo kan de hond meer spierweefsel en minder vet ontwikkelen, ook een mooiere vacht en schonere oren zijn veel voorkomende verbeteringen. Zelfs positieve gedragsverandering en een betere balans tussen rust en actie behoort tot de mogelijkheden! 

Het vlees kunt je het beste een avond van tevoren uit de vriezer halen en rustig laten ontdooien. Als u te laat bent met het uithalen van vlees kun je het in koud of lauw water leggen.

Nooit in de magnetron!

Er is een algemene richtlijn voor de hoeveelheid vlees die een hond per dag nodig heeft. Dit moet natuurlijk wel bij de behoefte van de hond passen, denk bijvoorbeeld aan het type hond en de hoeveelheid beweging die hij krijgt.

Volwassen honden:    vlees    2% van het lichaamsgewicht

                                   pens     4% van het lichaamsgewicht

Voor pups, drachtige en zogende teven geldt een andere richtlijn:

                                   vlees    5% van het lichaamsgewicht (pens wordt afgeraden omdat de hoeveelheden te groot worden)